+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

İHA (drone) teknolojisinin kurucu babası olarak kabul edilen Abraham Karem, her zaman yarının eşiğinde yaşadı. Bugün, 81 yaşındaki girişimci, uçan arabalar için endüstri terimi olan eVTOL (elektrikli dikey kalkış ve iniş) araçları geliştirmeye odaklanıyor.

960x0-3673395
UBER için tasarlanan, dikey kalkış ve iniş yapabilen drone.

Abraham Karem, 1937 yılında Bağdat’ta doğdu. Küçük yaşlardan itibaren doğuştan havacılık tutkusu vardı ve 14 yaşında model uçaklar yapmaya başladı. Karem, İHA (drone) teknolojisinin kurucu babası olarak kabul ediliyor. The Technion’dan havacılık mühendisliği bölümünden mezun oldu . İlk insansız hava aracını İsrail Hava Kuvvetleri için Yom Kippur savaşı sırasında yaptı . 1970’lerde Amerika Birleşik Devletleri’ne göç etti . İlk drone Albatross’u ve daha sonra daha sofistike Amber’i üretmeye başladığı ev garajında ​​Leading Systems Inc.’i kurdu, sonunda ünlü Predator drone’ya dönüşerek ona “drone babası” unvanını getirdi. Karem, The Economist dergisi tarafından “modern savaşın sürdürülme şeklini değiştiren ve diğer havadan inovasyonlara öncülük etmeye devam eden robotik uçağı yaratan” adam olarak tanımlanıyor. 

abe-karem-6571885
Abraham Karem, Predator projesinin öncüsü.

Havacılıktaki tüm başarılarına rağmen, belki de en büyük yeteneği tutkulu mühendisleri, bilim adamlarını ve teknisyenleri kendisiyle birlikte havalı uçuşlar yapmaları için cezbetmek ve motive etmektir. “İyi çalışanlar, etki ve başarı için büyük potansiyele sahip zorlu projelerde çalışmak ister” diyor.

Karem’in kesinlikle doğru projeleri seçmek için bir geçmişi var. 2 yaşında kendini “kompulsif tamirci” olarak tanımlayan Karem, İsrail Hava Kuvvetleri için ilk insansız hava aracını 1973’te Yom Kippur Savaşı sırasında yaptı. Kısa süre sonra Orange Country’ye yerleşti. Güney Kaliforniya, çölün yakınında, güzel hava koşullarında ve en önemlisi, havacılıkta büyüyen nesiller boyu kullanılabilir test alanı sundu.

hangar-ext-uavs-4295548
Drone Test Alanı, Güney Kaliforniya.

İlk şirketini evinin garajında ​​kurdu. “Yeni bir ev ararken, karım Dina bana bir garajı olan bir ev aradığını ve ben de ev olan bir garaj aradığımı söyledi. Beş yıl boyunca garajı ve evin büyük bir bölümünü kullandım, geniş ailemin parasının çoğunu ödünç aldım ve Dina ve bazı harika insanlar tarafından desteklendim” diyor.

Geniş ailesinden borç almak kolay olmadı. “Çok çalışmak yeni bir deneyim değildi, ancak her zaman iflasa yakın olmak ve aile parasını iade edip edemeyeceğimi bilmemek zordu” diyor Karem.

Sonunda havacılık çevrelerinde efsanevi olan Predator olacak olanı inşa etmeye başladı. Air & Space Magazine’e göre , “Uçağı güvenilmez tuhaflıklardan askeri ihtiyaçlara dönüştüren insansız hava aracı”. Predator şu anda Smithsonian Enstitüsü’nün Ulusal Hava ve Uzay Müzesi’nde kalıcı olarak sergileniyor.

predatordrone-587867212-1024x512-7301009
MQ-1 Predator, 24 saat havada kalabiliyor. Yüklü ağırlığı 1.020 kg.
Birim maliyeti 4.5 milyon dolar.

“Çok Yönlü Çalışanlar”

O zamandan beri Karem, uçuş teknolojisini sürekli olarak yeniden tasarlayan birkaç şirket kurdu. Orange County’deki Karem Aircraft’ın başkanı Ben Tigner, patronunu üç farklı şirkete kadar takip etti. “Abe’nin şirketleri her zaman geliştirdikleri teknolojiyi müşterilere hizmet etmek için dinamik yeni bir kullanıma sokmanın yollarını bulmakla ilgilidir” diyor. “Bu zor ve alışılmadık insanlar gerektiriyor.”

Karem bu alışılmadık insanlara “her yerde” diyor. Eşsiz geliştirme yaklaşımı, tüm karmaşık sistemleri anlayabilen çeşitli becerilere sahip çalışanlara dayanır. Mühendislerin dar görevler üstlendiği büyük havacılık şirketleriyle karşılaştırıldığında, Karem çalışanları şirket genelinde dönüşümlü olarak çalışmakta ve projelerin birçok farklı yönü üzerinde çalışmaktadır.

Bu nedenle, işe alırken tutku ve entelektüel yeteneği deneyimden çok takdir ediyor. “Bir çalışan bu ikisini getirirse, çalışanları hızlı geliştiren büyük şirketlerde mümkün olmayan bir şekilde hızlı bir şekilde geniş deneyim ekleme şansı sunabiliriz” diyor.

Karem Aircraft’ın ürün ve geliştirme sorumlusu Ryan Doss, “çok yönlü” kişilerden biridir. Karem onu ​​işe aldığında, “Altı ay içinde şirket için vazgeçilmez olacaksın çünkü ben böyle insanları yetiştiriyorum” dedi. Doss bunun doğru olduğunu buldu. “Bu, şimdiye kadar gördüğüm en az silo halindeki şirketlerden biri. İnsanlar farklı disiplinlere gidiyor ve herkesin işini anlıyor. “

Karem Aircraft ile üç yıl geçirdikten sonra, Doss okula ve ardından Silikon Vadisi’ne döndü, ancak sonunda geri döndü. “Önemli sayıda insan bunu yapıyor” diye açıklıyor.

Yaramazlık Yapmak

Karem, eVTOL’u cazip bir alan buldu çünkü gerçekten serbest bir pazar, çeşitli teknolojik açılardan zorluyor ve ekibinin son 13 yılda geliştirdiği çeşitli teknolojilerden büyük ölçüde yararlanabiliyor. Uçan arabaların karşılaştığı en büyük zorluklar güvenlik, gürültü, pil performansı ve uygun fiyattır. Karem, bu engellerin kentsel hava hareketliliği için neden tamamen yeni bir uçak tipine ihtiyaç duyulduğunu söylüyor.

“Konvansiyonel havacılık yaklaşımlarını yeniden düşünmeye ve yerleşiklere göre bir adım değişikliği iyileştirmesi yaratmak için ilk ilkelerden yola çıkmaya istekli değilseniz, yeni bir uçak şirketi kurmanın neredeyse imkansız olduğunu defalarca keşfettim” diyor. Kareem, bu yaklaşımı basit ama keyifli “Yaramazlık yapmak” ifadesiyle açıklıyor.

Karem Aircraft, uygulanabilir bir uçan arabaya yol açabilecek atılımlarda ilerleme kaydediyor ve Uber tarafından zaten bir araç ortağı seçildi. Butterfly projesi, Uber’in gelecekteki isteğe bağlı hava mobilite ağına yönelik bir eVTOL aracı hedefleme hizmetidir. Aracın kanatlarına ve kuyruğuna, normalden daha az gürültü çıkarmak için yavaşça dönen dört büyük rotor monte edilmiştir. Temmuz ayında Karem, Kelebeği piyasaya sürmeye adanmış yeni bir yan kuruluş girişimini duyurdu. Yeni şirket, büyük bir Kore sanayi holdingi olan Hanwha Systems tarafından yönetilen 25 milyon dolarlık Seri A yatırımı ile destekleniyor.

Karem’in kendisi için dördüncü şirketi, devam eden maceranın bir parçası. “Yaptığım işin her dakikasından hâlâ keyif alıyorum ve çalışanlarımın her gün meydan okumalarının ihtiyacım olan keskinliği ve enerjiyi korumama yardımcı olduğuna gerçekten inanıyorum” diye açıklıyor. “Gençlerle ve yüreğinizdeki gençlerle yaramazlık yapmak sizi genç tutar.”

karem-aircraft-evtol-butterfly-titlrotor-uber-air-taxi-usa-1024x682-6455120
Overair Şirketi tarafından tasarlanan, 1 pilot ve 4 yolcu kapasiteli drone.
Butterfly projesinin 2023 yılında hizmete girmesi bekleniyor.
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Hisseler:
Abone ol
Bildir
0 Yorum
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
Satır İçi Geri Bildirimler
Tüm yorumları görüntüle