+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Son Düzenleme: 26 Temmuz 2022

iha-20200424142516-6564622

Ülkemizde Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından 2016 yılında yayınlanan İHA Sistemleri Talimatnamesi ile tüm drone uçuşlarının artık yasal düzeyde incelenmesi ve hukuksal altyapının oluşturulmasından sonra, 2019 yılında İskenderun Teknik Üniversitesi (İSTE) İskenderun Meslek Yüksekokulu, Eskişehir Teknik Üniversitesi Porsuk Meslek Yüksekokulu, OSTİM Teknik Üniversitesi, Hasan Kalyoncu Üniversitesi ve Muş Alpaslan Üniversitesi bünyesinde Türkiye’de bir ilk olan İnsansız Hava Aracı Teknolojisi ve Operatörlüğü Programı açıldı.

2020 yılında programa ilk kayıtlarını yaptıran öğrenciler, 2022 yılında Türkiye’nin ilk “İnsansız Hava Aracı Teknolojisi ve Operatörlüğü” bölümü mezunu olarak iş hayatına atılacaklar. Çalışacakları firmaya göre maaşları da değişmektedir. Askeri ve savunma alanında çalışanlar 25.000 – 30.000 TL. İnsansız Hava Aracı (İHA) üretimi yapan firmalar ve tarım alanındaki büyük firmalarda 35.000 – 40.000 TL. diğer firmalarda ise maaşı 10.000 – 15.000 TL. civarında olmaktadır.

İskenderun Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Türkay Dereli yaptığı açıklamada, “Türkiye, düne kadar konuya ilişkin teknolojileri ithal eden bir ülke iken, son senelerde savunma sanayinde yapılan büyük yatırım ve hamleler neticesinde, bugün artık tamamen yerli İHA ve SİHA üretebilen ve satabilen 8 ülkeden biri haline geldi.” ifadelerini kullandı.

Türkiye’nin İHA ve SİHA ile ilgili teknolojilerinin geliştirilmesi ve kullanımı konusuna büyük önem verdiğini belirten Dereli, şunları kaydetti:

“Bu nedenle, yerli ve milli İHA ve SİHA teknolojileri ve operasyonlarına yönelik olarak üniversitelerde de eğitim öğretim ve araştırma-geliştirme çalışmaları yapılması ve nitelikli uzmanlar ve teknik elemanlar yetiştirilmesi ihtiyacı ortaya çıkmıştır. İskenderun Teknik Üniversitesi’nde açılan bu bölümde, ülkemiz açısından stratejik olan İHA ve SİHA teknoloji ve operasyonlarının geliştirilmesine katkı koyabilecek ve bu teknolojiyi kullanabilecek nitelikte ve donanımda teknik elemanlar ve uzmanlar yetişecek.”

Önemli Web Siteleri:

İskenderun Teknik Üniversitesi İHA Teknolojisi ve Operatörlüğü Tanıtımı

Eskişehir Teknik Üniversitesi İHA Teknolojisi ve Operatörlüğü Tanıtımı

OSTİM Teknik Üniversitesi İHA Teknolojisi ve Operatörlüğü Tanıtımı

Hasan Kalyoncu Üniversitesi İHA Teknolojisi ve Operatörlüğü Tanıtımı

Muş Alpaslan Üniversitesi İHA Teknolojisi ve Operatörlüğü Tanıtımı

İHA Teknolojisi ve Operatörlüğü Ön Lisans Programı Bulunan Üniversiteler

İHA Teknolojisi ve Operatörlüğü Ön Lisans Programı Taban Puanları

anka-s-4796488

İnsansız Hava Aracı Teknolojisi ve Operatörlüğü Bölümü Nedir?

İnsansız Hava Aracı Teknolojisi ve Operatörlüğü Bölümü; İnsansız hava aracı (İHA) teknolojisinin tasarım, bakım ve üretimini yapabilecek kabiliyete sahip nitelikli meslek elemanları yetiştirmek ve aynı zamanda insansız hava aracı (İHA) teknolojilerini araştırma ve geliştirilmesinde etkin rol alacak uygun nitelikte teknikerler yetiştiren 2 yıllık ön lisans programıdır.

2 yıllık İnsansız Hava Aracı Teknolojisi ve Operatörlüğü Puan Türü – Gireceği Sınavlar

İnsansız Hava Aracı Teknolojisi ve Operatörlüğü Bölümünü tercih edecek olan adaylar YKS’nin ilk oturumu TYT puanı ile tercih yapabilir. İnsansız Hava Aracı Teknolojisi ve Operatörlüğü Bölümü için girmeniz gereken tek sınav TYT’dir. İnsansız Hava Aracı Teknolojisi ve Operatörlüğü Bölümü 2 yıllık bölümdür.

İnsansız Hava Aracı Teknolojisi ve Operatörlüğü İş İmkanları – Olanakları

İnsansız Hava Aracı Teknolojisi ve Operatörlüğü İş imkanları kamu kurum ve kuruluşları aynı zamanda özel sektör savunma firmalarında iş imkanı yüksektir. İnsansız Hava Aracı Teknolojisi ve Operatörlüğü İş imkanı şunlardır.

  • Havacılık, Askeri, Savunma ve kolluk kuvvetlerinde iş imkanı
  • Arama kurtarma faliyetleri ve yangın söndürme
  • Hava fotoğrafçılığı imkanları
  • Rüzgar türbinleri bakım, olarım ve Kontrolü
  • Kargo hizmetleri
  • Petrol ve gaz alanları
  • Haritacılık
  • Hava durumu kontrol ve hava kirliliği tespit
  • Hava kurtarma
  • Kentsel dönüşüm 3 boyutlu şehir modelleri oluşturma

İnsansız Hava Aracı Teknolojisi ve Operatörlüğü çalışma alanları bulunmaktadır.

İnsansız Hava Aracı Operatörü Ne İş Yapar? Görevleri Nelerdir?

Çalışmakta olduğu kamu kurumlarında ya da özel sektörde kendisine verilen görevler, sorumluluklar ve hizmetler çerçevesinde yapacağı belli başlı işler bulunmaktadır. Bunlar:

  • İnsansız hava aracı (İHA) teknolojisinde karşılaşacağı sorunları inceleme, analiz etme ve en uygun çözümleri bulabilmek
  • İnsansız hava aracı (İHA) teknolojisi üretilme ve test etme aşamalarındaki problemleri bulmak ve çözüm üretmek
  • İnsansız hava aracı (İHA) teknolojisi AR-GE faaliyetlerinde etkin rol almak
  • İnsansız hava aracı (İHA) Sistemlerini takip etmek yeni teknolojileri araştırmak olası farklı teknolojilerin verilerini toplama, analiz etme ve yorumlama
  • AR-GE çalışmalarında üretim, test ve bakımlarında takım çalışmasına uygun olma becerisi ve ya bireysel çalışma yeteneğinin bulunması
  • Kendini ileri teknolojilerde sürekli geliştirmek uluslararası en iyi beceriye sahip olmak.
  • İnsansız hava aracı (İHA) teknolojileri operasyonlarının evrensel, sosyal, çevresel ve hukuksal sonuçlarını bilmek

İnsansız Hava Aracı Teknolojisi ve Operatörlüğü Maaşı Ne Kadar?

İnsansız Hava Aracı Operatörlerinin maaşı çalıştığı kurumlar arasında farklılık göstermektedir.

Askeri ve savunma alanında 25.000 – 30.000 TL. maaşlar alabilmektedir.

İnsansız Hava Aracı (İHA) üretimi yapan firmalar ve tarım alanındaki büyük firmalarda 35.000 – 40.000 TL. maaş almaktadır.

Diğer firmalarda ise maaşı 10.000 – 15.000 TL. civarında olmaktadır.

İnsansız Hava Aracı Teknolojisi ve Operatörlüğü DGS Geçiş Bölümleri

İnsansız Hava Aracı Teknolojisi ve Operatörlüğü Bölümü DGS geçiş bölümleri şu an için ÖSYM tarafından yayınlanmadı. Bölüm yeni olduğu için DGS geçiş bölümlerinin 2022 yılında yayınlanması beklenmektedir. Genel olarak mühendislik bölümlerine geçiş olacağını tahmin edilmektedir.

İnsansız Hava Aracı Teknolojisi ve Operatörlüğü Dersleri

2 yıllık İnsansız Hava Aracı Teknolojisi ve Operatörlüğü dersleri 2 yıl 4 dönem olarak eğitimi verilmektedir. İnsansız Hava Aracı Teknolojisi ve Operatörlüğü bölümü dersleri şunlardır:

İnsansız Hava Aracı Teknolojisi ve Operatörlüğü 1.Sınıf 1.Dönem

  • Havacılık alfabesi Ulusal ve Uluslararası Sivil havacılık otoriteleri, Ulusal Sivil havacılık otoritesi görev ve denetimleri, Uluslararası Sivil havacılık otoriteleri ve birliklerinin görevleri, Hava taşımacılığı terimleri, Havalimanı terimleri, Hava terimleri, Uçak terimlerini, Uçuş terimleri, Uçak kumanda satıhları, Acil durum terimleri, Doküman terimleri, Sağlık & ilkyardım terimleri

İnsansız Hava Aracı Teknolojisi ve Operatörlüğü 1.Sınıf 2.Dönem

  • KİMYASAL VEYA NÜKLEER ENERJİ İLE ÇALIŞAN MOTORLAR Isı Motoru Dıştan Yanmalı Motor, İçten Yanmalı Motor Nano Motor Çok Yakıtlı Motor İyon Motoru, ELEKTRİK MOTORLARI, PİSTONLU MOTORLAR Kıvılcım Ateşlemesi, Sıkıştırma Ateşlemesi veya Pistonlu Hareket İle (Rotasyonel Olanlar Dahil), Döner Pistonlu Doğrusal Yatay Karşıt Çok Bankalı Radyal Motor, İki Zamanlı Motor Dört Zamanlı Motor, Hibrid-Elektrikli İHA Modellenmesi ve Tasarımı Hibrit-Elektrik Konfigürasyonları Seri Hibrit Yapılandırma Paralel Hibrit Yapılandırma, Hibrid-Elektrikli İHA Modellenmesi ve Tasarımı

İnsansız Hava Aracı Teknolojisi ve Operatörlüğü 2.Sınıf 1.Dönem

  • İşlevsel Güvenlik, Elektrik Güvenliği, Elektromanyetik uyumluluk (EMC), Genel Performans Özellikleri, Pazarlama Talepleri için Kıyaslama, Pil Güvenliği ve Performansı, Yazılım Doğrulama, Tehlikeli kimyasallar,

İnsansız Hava Aracı Teknolojisi ve Operatörlüğü 2.Sınıf 2.Dönem

  • Staj

İnsansız Hava Aracı Teknolojisi ve Operatörlüğü KPSS Atamaları

İnsansız Hava Aracı Teknolojisi ve Operatörlüğü Bölümü KPSS atamalarında bölüm yeni olduğu için 2021 yılında kontenjan açılmamıştır. 2022 yılında bölüm ilk mezunlarını verdiğinde kontenjan açılması beklenmektedir.

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Hisseler:
Abone ol
Bildir
0 Yorum
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
Satır İçi Geri Bildirimler
Tüm yorumları görüntüle