Ülkemizde İnsansız Hava Araçları (İHA) ile ilgili tüm uygulamalar, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM) tarafından 22.06.2016 tarihinde yayımlanan ve en son 16.07.2020 tarihinde revize edilen İnsansız Hava Araçları Sistemleri Talimatı Yönetmeliği‘ne (SHT-İHA) göre yürütülmektedir. İnsansız hava araçlarının kullanımı için gerekli olan lisans ve sertifikalar da bu yönetmeliğe göre verilmektedir.
Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü, 2920 sayılı Türk Sivil Havacılık Kanunu ile 5431 sayılı Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun çerçevesinde faaliyet yürüten Türk sivil havacılık otoritesidir. Türkiye, Uluslararası Sivil Havacılık Teşkilatı (International Civil Aviation Organization-ICAO) ile Avrupa Hava Seyrüseferi Emniyeti Teşkilatı’na (EUROCONTROL) üye bir ülkedir.
Bu sebeple aldığınız ticari insansız hava aracı lisansı Uluslararası Sivil Havacılık Teşkilatı’na üye 193 ülkede geçerlidir. Üye ülkelerin tam listesine ulaşmak için buraya dokunun.
Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü Chicago Konvansiyonu’na (7 Aralık 1944) imza atan 52 ülke tarafından, Birleşmiş Milletler kuruluş kararnamesinin 43. maddesine dayanarak 4 Nisan 1947 tarihinde kurulmuştur. Aynı yılın Ekim ayında ise, Birleşmiş Milletlerin yasal havacılık organı olarak kabul edilmiştir. Merkezi Kanada-Montreal’dedir ve Bangkok, Kahire, Dakar, Lima, Mexico City, Nairobi ve Paris’te 7 bölge ofisi bulunmaktadır.
Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü’nün Görevleri :
- Uluslararası sivil havacılığın güvenli ve düzenli bir şekilde büyümesini sağlamak,
- Barışçıl amaçlara yönelik uçak tasarımı ve işletmesini teşvik etmek,
- Sivil havacılık için havayolları, havaalanları ve hava seyir tesislerinin gelişimini desteklemek,
- Uluslararası kamuoyunun güvenli, düzenli, verimli ve ekonomik hava taşımacılığı ihtiyaçlarını karşılamaktır.