+1
0
+1
0
+1
0
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0

Teknolojinin gelişmesiyle birçok meslek yok olurken yeni meslek grupları da hayatımıza giriyor. Geleceğin mesleklerinden birisi olan drone pilotu nasıl olunur? Drone pilotluğu nedir? Drone nerelerde kullanılır? İyi bir drone pilotu olmak için neler yapmalısınız?

İnsansız Hava Aracı (Drone) Pilotluğu Nedir?

İnsansız hava araçlarının kullanım alanları çeşitlenmeye devam ediyor. Gelecekte arabalar kadar sıklıkla kullanılması beklenen bu araçlara ilişkin kural ve düzenlemelerle birlikte nitelikli iş gücü talebi de artıyor. İnsansız Hava Aracı (İHA), genel olarak bilinen adıyla drone (Türkçesi yerden kumandalı hava aracı– dron) uzaktan kumanda edilen bir tür uçak. İHA’lar iki sınıfa ayrılıyor. İlki uzaktan kumanda edilerek uçan, diğeri ise kendiliğinden belli bir uçuş planı üzerinden otomatik olarak hareket edebilen uçaklar. Bugün pilotluk nasıl popüler bir meslekse, gelecekte Drone Pilotluğu da bu kadar yaygın ve popüler bir meslek olmaya aday.

Drone Pilotluğu: 2025’e Kadar 100 Binden Fazla Yeni İstihdam

Droneların ilk çıkış noktası her ne kadar askeri amaçlı olsa da; inşaat, emlakçılık, madencilik, petrol, film/dizi çekimleri ve reklamcılık gibi birçok sektörde kullanılıyor. Amazon ve Google gibi şirketler yakın gelecekte dronelar ile teslimat yapabilecekleri sistemleri test ediyorlar. Ticari drone kullanımı yavaş yavaş da olsa yasalarla düzenlenmeye başladı ve bazı şehirler drone kullanımını kısıtlamak için harekete geçti. Ticari bir oluşum olan Uluslararası İnsansız Araç Sistemleri Derneği tarafından 2013’te yayınlanan bir raporda, 2025 yılına kadar insansız hava araçları 100 binden fazla yeni istihdam yaratacağı ifadeleri yer alırken, Londra merkezli danışmanlık şirketi Pricewaterhouse Coopers analistleri de drone teknolojisinin ticari uygulamaları için küresel piyasanın 2020’ye kadar 127 milyon dolara ulaşabileceğini iddia ediyor.

Üniversiteler Sertifika Programları Düzenliyor

Drone operatörlerine olan ve artmaya devam eden talebi karşılamak için üniversiteler ve enstitülerde eğitim programları hızla çoğalıyor. Phoenix temelli İnsansız Araç Üniversitesi (UVU), drone pilotu yetiştirmeye yönelik bir hizmet veriyor. UVU, mezunlarına İnsansız Sistemler Mühendisliği’nin yanı sıra drone pilotluğunda da beceriler kazandırmayı taahhüt ediyor. UAV (İnsansız Hava Araçları) pilotluğu sertifikası için ödenmesi gereken harç 3 bin 500 ila 4 bin dolar arasında değişiyor ve sertifika programına katılmak için hiçbir ön koşul ya da üniversite eğitimi almış olma zorunluluğu hatta drone uçurma tecrübesi dahi istenmiyor. UVU ticari olarak kamusal sektöre, özel şirketlere ve kişisel ilgisi olan öğrencilere eğitim veriyor.

Türkiye’de Drone Ehliyeti Nereden, Nasıl Alınır?

Türkiye’de 2016 yılının başında yürürlüğe giren drone (İnsansız Hava Araçları, İHA) mevzuatı gereği, 25 kilogramın üzerindeki tüm dronelar için kullanıcıların eğitimlerini tamamlayarak, drone ehliyeti alması gerekiyor. Drone ehliyeti zorunluluğu, 25 kilogramın cihazlarda ise kullanım amacına göre belirleniyor. Eğer bu kategorideki dronenuzu hobi amaçlı kullanıyorsanız, eğitim alma zorunluluğunuz bulunmuyor. Ancak Dronenunuz 25 kilogramın altında olsa bile eğer uçuşunuzu ticari amaçlı yapıyorsanız, drone ehliyetinizin olması gerekiyor.

Zorunluluk 1 Ağustos 2016’da Başladı

SHGM’nin İHA0 (azami kalkış ağırlığı 500 gr – 4 kg aralığında) ve İHA1 (azami kalkış ağırlığı 4 kg – 25 kg aralığında) kategorisinde yer alan Drone’ler için Türkiye’de yetkilendirdiği kurum/kuruluşlar bulunuyor. Bu sınıflarda ticari drone uçuşu gerçekleştirecek olan kişilerin pilot eğitimlerini tamamlamış olması gerekiyor. Yasal düzenlemeler gereği, 1 Ağustos 2016 tarihi itibariyle eğitimini tamamlamamış olan kişi, ticari İHA uçuşu gerçekleştiremiyor.

Pilot Ehliyeti İçin En Az 12 Saatlik Eğitim Gerekiyor

Yasal mevzuat gereği, İHA0 için 12 saatlik, İHA1 için ise 36 saatlik eğitim programı uygulanıyor. Drone pilotluğu için verilen eğitimler ise şu derslerden oluşuyor: HA Tanıtım, Hava Hukuku ve Sorumluluklar, Hava Aracı, Uçuş Dinamiği ve Uçuş Prensipleri, Meteoroloji, ATC Usulleri ve Havacılık Frezyolojisi, Seyrüsefer ve Operasyon, Kumanda Edilebilir Sistemler, İtki Sistemleri, Aviyonik Sistemler, Bakım ve Onarım.

+1
0
+1
0
+1
0
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
Hisseler:
Abone ol
Bildir
0 Yorum
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
Satır İçi Geri Bildirimler
Tüm yorumları görüntüle