Uçuş yapmak için yasal izin nasıl alacağım? Drone kullanan kişilerin en çok sorduğu sorulardan birisi budur. Cihazınızı bir hevesle aldınız ve hemen uçuş yapmak istiyorsunuz. Hava şartları çok iyi. Hemen evin önündeki bahçede yada parkın içinde uçuş yapmaya karar verdiniz. Peki yasaları biliyor musunuz? SHGM tarafından yayınlanan İnsansız Hava Aracı Sistemleri Talimatını hiç okudunuz mu? Hangi haklara sahipsiniz.
İşte en önemli konu, bir drone satın aldıktan sonra bu bilgilere sahip olmanız. Öncelikle ilgili talimatı mutlaka okumalısınız. Aksi taktirde ciddi yaptırımlarla karşılaşabilirsiniz. Talimatı okuduktan sonra SHGM İHA Kayıt Sistemine ücretsiz üye olmalısınız. Aşağıda verdiğim linke girerek bireysel kayıt yaptırmalısınız.
https://iha.shgm.gov.tr/public/login
İHA Kayıt Sistemine bireysel kayıt yapıldıktan sonra “İşlemler” => “Uçuş Bölgeleri Haritası” menüsünden şehir seçimi yaparak uçuş bölgeleri haritasına ulaşabilirsiniz. Bu haritada kırmızı ve yeşil bölgeler mevcut. Yeşil bölgeler için uçuş izni talep ederek dilediğiniz zaman uçuş yapabilirsiniz. Ancak kırmızı bölgeler uçuşa yasak olduğu için oralarda uçuş yapamazsınız. İHA Uçuş Bölgeleri Haritası talep ve ihtiyaç doğrultusunda sürekli güncellenmektedir. Takip etmekte fayda var.
Her ne kadar SHGM tarafından yayınlanan İnsansız Hava Aracı Sistemleri Talimatında “500 gramın altındaki cihazlar bu talimat kapsamında değildir” yazsa da, yine aynı talimatta “her türlü cihazın izinsiz uçuş yapmasının yasak olduğu” belirtilmektedir. Teknolojinin hızlı gelişimi ve bununla beraber firmaların piyasaya sunduğu ürünlerin fiyatlarının her geçen gün satın alınabilir duruma ulaşmasıyla, 500 gramın altındaki insansız hava araçlarına çok gelişmiş teknik özellikler eklenmektedir.
Örneğin, 3000 TL civarında satın aldığınız bir insansız hava aracında, 2.7 K video çekimi, 3 km uçuş menzili, 25 dakika havada kalma gibi gelişmiş teknik özellikler mevcuttur. Maalesef kötüye kullanımda, insanların gözetlenmesinden, özel mülkün üzerinde uçuş yapmaya kadar bir çok ceza almayı gerektiren durumlar ortaya çıkmaktadır. Bu da gündeme, hukuki yaptırımların ne olacağını ve mevcut talimatın yeterli düzeyde olup olmadığını getirmektedir.
Gerçek şu ki, teknolojinin hızlı gelişimine bağlı olarak artan cihaz performanslarına uygun bir şekilde ilgili yönetmeliklerde süratle revizyon yapılması, bu revizyon esnasında bir taraftan insanların özel hayatını koruma amaçlanırken, diğer taraftan sportif/amatör havacılığın gelişimine olumlu katkıda bulunacak maddeler eklenmesi gerekmektedir. Sadece yasaklar getirerek hiç bir zaman çözüm yolu bulunamaz. Yasaklar sadece kaçak uçuş yapılma seviyesini arttırır. Bununda kimseye faydası olmaz. Amaç, her zaman hava sahasının emniyetli, esnek ve verimli kullanımı olmalıdır.